Europeisk lär,skinn kunst og håndverk akkurat nå.

Sommeren så langt har brakt mange foto fra det store lär, skinn, kunst og  håndverk arrangementet i Shenzhen i Kina mens det i Europa ikke er så morsomt for tiden. Det er allerede klart at det ikke vil bli noe nytt ELWATS (=European Leather Worker and Artists Trade Show)  i Firminy, Frankrike i 2017 – og selv ikke tildelingen av den amerikanske Al Stohlman prisen dette år, for förste gang i historien til en europeisk lär/skinn kunsthåndverker kan skjule den fiasko europeisk lär,skinn kunsthåndverk lenge har hvert i på grunn av organiseringen. Det var å önske  at arrangörene av det europeiske arrangementet i Firminy tok seg tid til å publisere en skikkelig begrunnelse for fraväret av årets arrangement – så det ikke oppstår usunne spekulasjoner. Dessuten er det politisk demokratisk – for et arrangement som ser ut til å ha det forettnings messige for öye. En begrunnelse kunne også kaste lys på europeisk lär, skinn kunsthåndverk – som fortalte noe om hva som var rett – og hva som var galt;  sett fra et ståsted for et europeisk arrangement for lär,skinn kunst og håndverk på bakgrunn av de erfaringer som er gjort. Slik sett ville ikke erfaringene gå tapt – de er viktig å ta vare på, også for framtiden om de samme problem  skulle oppstå i et forsök på å skape et europeisk lär, skinn kunst og håndverks arrangemang. Mens det i samtiden kunne  väre til hjelp for konstruktive spekulasjoner – for den individuelle håndverker eller kunstner eller for alle interesserte av skinn og lär i vid forstand. Det sies at arrangementet kanskje vil väre tilbake i 2018 – Men man kan jo undre på om veien til et nytt arrangemang i Europa vil bli like lang som det tok fra Leather 2000 i Waalijk i Holland til Firminy i Frankrike i 2015, da det förste arrangemenetet ble avholdt der; det tok 15 år. Og så vidt jeg kunne se i Firminy i 2015 så var det, foruten noen amerikanere som deltok, svärt få av de håndtverkere/kunstnere der som deltok 15 år tidligere på arrangemanget Leather 2000 i Waalijk i Holland. Og dermed svärt få europere som ville komme til å tenke på  at disse to forskjellige arrangemang skulle ha noe til felles. Men de var altså begge europeiske arrangemang. En av erfaringene fra Leather 2000 i Holland var at det ikke ville ha hvert mulig å holde arrangemanget uten den europeiske kunst og håndverks foreningen Leeder Guilde som bandt sammen håndverkere og kunstnere omkring i Europa, USA og Östen. Dette intil Leeder Guildes flaue sorti i 2003. Og det kan kun bli et hypotetisk spörsmål hvordan arrangemanget i Firminy kunne ha hvert eller utviklet seg om Leeder Guilde hadde fortsatt sitt arbeide i Europa mellom skinn og lär interesserte på alle nivåer  gjennom disse 15 vår som er gått. I Firminy, til tross for at det var et europeisk arrangemang – var det en type arrangemang som ble arrangert over en amerikansk lest – hvor det franske firmaet Logis des Cordes og det amerikanske tidsskriftet The Leather Crafters and Saddlers Journal sto som arrangör – oppbakket av deler av den amerikanske lär/skinn kunst og håndverk industri- som hadde interesser i en slik type arrangemang. Når man pröver å forstå hvorfor det i 2017 ikke blir noe nytt arrangemang – så er det lettvint å påpeke at det trolig skyldes at fortjenesten ikke har blitt slik det var håpet på – men mer reelt ville det väre å sammenligne med en bruktbilselger som pröver å selge en bruktbil uten motor. Det som skjedde når amerikanerne reiste hjem med sitt tidskrift, sitt håndverk, sin industri og handel var at arrangemanget ble stående uten motor. Og det er manglen på motor som er problemet i europeisk lär, skinn kunsthåndverk når ideen melder seg om å arrangere et årlig arrangemang. Det er ikke noen motor som kan dra lär, skinn kunst og håndverk framöver- som et felles fenomen med et årlig arrangemang. I stedet blir det en oppdeling i fransk, engelsk, spansk, tysk og i italienske lär, skinn kunst og håndverk og de eneste Europa ikke eksisterer for er europerne. Når jeg hevder at at  grunnen til  at det ikke blir noe av årets arrangemang skyldes manglende fortjeneste for arrangör og industri så er det rimlig også å mene at det kom for få  interesserte til arrangemanget  Og dermed at arrangemanget ikke klarte gjöre seg selv attraktivt nok til tross for gode varer i alle ledd og topp intruktörer til work shopene. Dermed genererte det ikke nok penger til å holde seg gående. En nödvendighet forde det koster relativt mye å holde et amerikansk /europeisk  arrangemang gående. At få interesserte  kom kan jo også skyldes makedsföringen av arrangemanget. Det var knapt synlig i massemedia. Det amerikanske bladet The Leather Crafters and Saddlers Journal omtalte det. Og det var omtaler på bl.a. Facebook. Men på Facebook var det bare svärt få europeiske håndverkere/ kunstnere som skrev noe om arrangemanget, bortsett fra flere franske håndverker/kunstnere som hadde inngått i arrangemanget. Men  det står ikke i forhold  til det antall europeiske håndverker/kunstnere som deltok på Leather 2000 15 år tidligere eller det antall man får inntrykk av deltar på kurser omkring i Europa. Man kan se mange smilende fjes fra kurser i disse foran nevnte  media. Men det  kan ikke  fortelle noe om frafallet i europeisk skinn lär kunst og håndverk som trolig må väre stort dersom man legger de få fakta til grunne som er nevnt her. Eller  om man skal legge det hypotetiske svaret som uteblivelsen av årets arrangemang i Firminy gir grunn til; så må det väre stort. I Scandinavia er det kalkulert med at opp til 80- 90 % av de som deltar på skinn/lär relaterte kurser faller  fra etter en tid. Og det er trolig ikke så veldig stor forskjell i Europa. Men uten noe kronkret materiale og tall kan det kun bli spekulasjoner om hva som er fakta. Og så lenge det er mulig å fylle opp kurser og klasser med stadig nye elever så kan også europeisk lär, skinn kunst og håndverk framstå som en suksess. Men det er  når det pröves å lage et  arrangemang i Europa at det blir åpenlyst at noe er galt.. Enhver handel, som har et frafall på 80- 90 % er dömt til undergang, så også den europeiske skinn og lär handel. Og den eneste måten å komme ut av en slik hengemyr på er å begynne i den realistiske enden av problemene; det er å sette en europeisk motor i den europeiske vognen som kan dra lasset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Kalender

juli 2017
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31EC

For redaksjonen