Kategorier
Annet

Til minne om Jim Manning

“Jeg kjente aldri Jim Manning fra andre steder enn boken Læder av Willcox og Manning. Og jeg har hadd boken med meg i  mitt verksted i snart 35 år. Og det føles noen ganger som den er en del av det hele. Og jeg tror det er mange om det”

Til minne om Jim Manning.

Siden siste utgave av bladet Lær, Sko og Skinn i November/Desember 2012 har nyheten om amerikanske Jim Mannings død, etter lengere tids sykdom, nådd bladet. Han var en av de to forfatterene “Willcox og Manning” bak boken Læder, publisert på 1970 tallet. Boken tok sitt utgangspunkt i verkstedutsalget Bit Ov Sole, som ble drevet av Jim Manning (åpnet i 1967-68) for tiden i København hvor han samlet 25 av de beste lærhåndtverkerne i verden. Hans kompis, Donald Willcox, som også var en omreisende amerikansk skribent i Skandinavia lanserte ideen til boken. Først til sin amerikanske forlegger van Nostrand/Reinhold i NYC og så til danske Gyldendal Forlag i København. For de som ikke er kjent med boken og Jim Manning nevnes kort at han som barn ikke likte seg  i skolen og havnet på en slags forbedringsanstalt for barn/unge under 16 år(Fader Flanagan’s Gutteskole i Nebraska) hvor han kom i kontakt med lærarbeider for første gang. Og i følge Willcox (s.28) arbeidet Jim Manning senere i en av Chicagos første lærbutikker (noe som var begynnelsen til hans berømte Bit Ov Sole butikker)  før han åpnet sin egen butikk på Beale Street i Memphis . Men så skjedde det at han ble tatt av politiet i staten Tennesse for bruk av marjuhana og havnet på en fordringsanstalt for voksne i 6 månder. Hva angår lærbutikkene Bit Ov Sole gjengies hva Donald Willcox skrev på side 12 om Jim Manning: “hans Bit Ov Sole butikker har eksistert i Memphis. Ft.Lauderdal, Nanatucket, Aspen, Miami Beach og København og på frie hjul over hele Europa” (I en folkevognbuss). Han skrev også på side 29: “I 1966 reiste han fra Amerika til Europa”(etter marjuana affæren). Og : ” levde av å lage sandaler, belter og vesker”. Et spørsmål blir jo alltid,hvordant var lærhåndtverkeren Jim Manning?. Den danske håndtverkeren Klaus Graae som startet med lærarbeider på Bit Ov Sole i København sa til bladet Lær, Sko og Skinn (Nr.1-2008) i en samtale om boken Læder og Bit Ov Sole at: “Jim Manning selv var ikke en så dyktig lærhåndtverker”. Men hva det egentlig betyr i selskap med 25 av de beste lærhåndtverkerene i verden er ikke så greit å si noe om. Graae sa også: “han var enormt dyktig til å samle folk”. Og det hele er til å forstå dit hen at han var et begavet menneske og lærhåndtverker med leder egenskaper. Boken som også var et uttrykk på området skinn/lær for opprøret blandt unge mennesker i den tiden ble som del av hippiebevegelsen også en del av impulsen til renesansen for skinn/lærarbeide i vid forstand i en tid hvor skinn/lærarbeide var på vei til den historiske skraphaugen i den urbane vestlige verden. Noe som kansje kan være vanskerlig å forstå i dag. Boken ble publisert i USA i 1971, i Danmark 1972,i England 1974,i Finland 1975, i Norge 1976 og andre europeiske/verdens land ???? omkring samme tid. Men i forskjellige versjoner. Den orange “globale” utgaven som nådde undertegnede, med sin danske tekst var den “som alle snakket om”. Hippie lærhåndtverket hadde på mange måter sine egne dinstiksjoner,ord og symbol noe som foto og tekst i boken viser i glimt. Men man kan også finne henvisning til en bok som Encyclopedia of Raw Hide and Leather Brading av Bruce Grant og mønster og foto av flettinger. Og livsstils illustrasjoner som peker på folk-western lærkunst, håndtverk,musikk og kultur. Men et viktig skille mellom kunstformene, bøkerne og musikken fra et antropologisk synspunkt er jo at boken Læder kom ut av en bykultur mens Encyclopediaen kom ut av rodeo,cowboy og den landlige kulturen som også var populær gjenom country  og western musikken. Mens boken Læder hadde henvisninger til musikere som fks. Robert Zimmermann= Bob Dylan og Davis Crosby (Crosby,Stills,Nash and Young). som var eksponenter for en type samtidsmusikk som fremdelses var nyskapende i slutten av 1960 ,begynnelsen av 1970 årene. Lær, Sko og Skinn spurte også Klaus Graae i 2008: var musikken en viktig del av det hele?. Og han svarte: ja , den var viktig for oss. Og Jim Manning inntroduserte noen av verdens største rock and roll band, som The Rolling Stones, Led Zepperlin og Canned Heat og andre til å spille i København. I en tid, hvor rock musikken var forventet å bli en døgnflue av det samme estabelisementet som boken var et opprør i mot. Men først og fremst var den kansje en fagbok om skinn,lær,kunst og håndtverk. Men den streifet implisitt så vel storsamfunnet som lærbransjen på en ukonvensjonell måte med henvisninger til droger som marjuana i teksten og til littratur og filmer. Og gav uttrykk for dyp bekymring omkring mennesket og menneskets livsvilkår i en tid fks. preget av Vietnam krigen. Men også i en etterkrigstidens europeiske verden. Den ble slik en del av den kritiske  tenkningen i tiden som omfattet de fleste klasser i samfunnet på ene eller andre måten som en klassekamp fra bunn og opp. Noe som ikke er så påfallende i den vestlige delen av den globale verden i dag. For å sumere opp artikklen så er det å si at det miliø som gjorde boken Læder mulig var en del av sin tid og en art noueva som omfattet, som all stor kunst gjør, mange områder av livet og den nådde til mange mennesker.Også de utenfor området skinn-lær,kunst og håndtverk i sin søken etter alternative måter å leve på i den urbane verden ble innspirert av den. Og ennu er boken levende, etterspurt og omtalt. Og historien til Jim Manning og lærbutikkene Bit Ov Sole vil alltid være et lyspunkt i mørke for mennesker som kommer drømmerens vei med sine hender, noen verktøyer og tanker om skinn,lær,kunst og håndtverk.Og med fred og kjerlighet i sinne til verden.

*

Don(ald) Willcox forsatte sitt forfatterskap etter boken Læder med å skrive mange forskjellige kunst og håndtverksbøker inntil begynnelsen av 1980 årene da han sluttet med lærarbeider og flyttet til Asia hvor han har bodd omkring 30 år. Og hvor han fortsatte sitt forfatterskap med andre emner. Han bor i dag i Thailand hvor han bl.a. er grunnlegger av CEO, en Thailandsk organisasjon som yter en variert service til handikapete personer.

*

Klaus Graae arbeider fremdelses med skinn.lær. kunst og håndtverk. Og driver i dag sitt eget firma,”Graae Copenhagen” som produserer motelærvarer for menn. Kansje de beste lærportefølje produkt i verden.

Antall visninger: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.