Kategorier
Annet

Er det behov for et internasjonalt poeng system på internasjonale utstillinger?

Vist du tar en kikk på verden rundt deg i dag, til utstillings arrangement hva angår skinn, lær, kunst og håndverk så vil du se mange flere store internasjonale arrangement med mulighet for lærhåndverkere/kunstnere omkring i verden til å delta på. Det i kontrast til for et par ti år siden da de fleste arrangement var mer og mindre lokal. Hva som faller en i øynene når man tar en nærmere kikk på disse internasjonale arrangementene som har kommet de senere år og tingene som utstilles for bedømming av en jury og bli gitt poeng etter visse kriterier er det er en forskjellig poeng giving   fra utstilling til utstilling. F. eks. i Japan er det gitt poeng etter en skala på 10 poeng, mens man i Sverige (i prinsippet) for samme gjenstand får poeng etter en skala på 150 poeng. mens det i Canada også blir gitt 1/4 poeng.  Hvordan dette forholder seg på arrangement som Dimension in Leather i Australia eller på World Leather Debut utstillingen i Sheridan, USA er uvisst, men en jury gir trolig poeng etter en egen skala. Hvor meget poeng givingen kan være forskjellig fra andre arrangement eller er likt er uvisst. Og hvordan dette kan utvikle seg i Europa, på ELWATS, som har et gryende utstillings arrangement på gang er uvisst men jeg må si jeg savner et internasjonalt poengsystem som tilsvarer dagens realiteter hva angår internasjonale arrangement ,- som averterer med at de er åpne for alle interesserte fra hele verden.

Når det ikke eksisterer et internasjonalt poengsystem, så er min første tanke at det må være International Federations of Leather Guilds ( heretter bare IFOLG) som sover på post, vel fornøyd med tingens tilstand som  ser ut som  i de ”lokale dager”. Men ingenting står på stedet hvil. Det andre som er slående er at  dagens internasjonale skinn/lær/kunst og håndverk kanskje ikke er organisert med en forening  som kunne ha mulighet til å arbeide med slike spørsmål  som et internasjonalt poengsystem på internasjonale arrangement?. Som situasjon er i dag skulle det, etter min oppfatning være IFOLG som tok initiativ til å fremme 1: et internasjonalt poengsystem. Eller 2: dersom IFOLG ikke har mandat til en slik type virksomhet skulle ta initiativ til en forening som kunne jobbe med slike spørsmål.

Fra dagens arrangement får man ikke alle steder informasjon om bedømmings kriterier og  poeng givingen. Man kan lese om hvem som ble Nr 1,2 og 3  mens en soleklar del av informasjon, for å kunne danne seg en oppfatning om et resultat, må være at både bedømmings kriterier og poeng giving er offentlig tilgjengelig. Da kan man ikke ha  mange forskjellige nasjonale/lokale poengskalaer. Selvfølgelig kan nasjonale/lokale poeng skala eksistere side om side med et internasjonalt poengsystem, men har ingenting å gjøre i internasjonale utstillings arrangement. 

Jeg vet ikke hvor fornøyd organisatorene er med den internasjonale deltagelsen på de respektive arrangement. Men jeg husker  for mange år siden, på det første IFOLG arrangementet jeg deltok på som lærhåndverker at jeg måtte skrive under på at jeg ikke ville protestere mot juryens avgjørelse. Men som skriver om skinn/lær kunst og håndverks arrangement er det selvsagt en umulig posisjon, som uten et internasjonal poengsystem, bare blir verre,- fordi det er en kompleks sak å skrive, ikke så mye om en jurys bedømming som hvordan et utstillingsresultat har blitt og kanskje er det umulig å gjøre seriøst uten et felles poengsystem som er med på å gi samforstand.

Hvor meget mangelen på et internasjonalt poengsystem reflekterer tallet på internasjonale deltagere på internasjonale arrangement er jeg usikker på,- men jeg synes spørsmålet er en del av den seriøsitet som internasjonale arrangører av skinn/lær/ kunst og håndverks arrangement skulle regne med, dersom tallet på internasjonale deltagere  på  deres arrangement ikke tilsvarer forventningene.

Antall visninger: 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.